Jarosław Kret o indyjskim życiu od kuchni i „nad-daniach”

Przyprawy sprawiają, że przeciętny człowiek kojarzy indyjskie dania z ostrymi dodatkami, ale to pierwsze i dość powierzchowne odczucie. Odpowiednio zestawione dania pozwalają uzyskać w smaku trzecie, niepowtarzalne „nad-danie” - mówi Jarosław Kret.
Znany prezenter pogody i autor programu „Podróże z barometrem” mieszkał kilka lat w Indiach. O wszystkim, co zaskakiwało go w poznanym tam życiu opowiada w najnowszym numerze tygodnika „Sieci”. We kilku wspomnieniach zanotowanych przez Jolantę Gajdę-Zadworną zaznacza jak zadziwiające może być samo spożywanie posiłków w tym kraju. Znajdziemy tam prawdę o hinduskich daniach wegetariańskich i restauracji „U Karima”, gdzie idealnie dopracowano przepisy potraw mięsnych.
- Przy swojej ogromnej różnorodności, dania kuchni indyjskiej mają charakterystyczną cechę: używanie przypraw doprowadzone do takiego poziomu wyrafinowania, że pozwala odróżnić smaki i je mieszać – opowiada Jarosław Kret, który dzięki mnogości przypraw konstruuje tytułowe „nad-danie”.
Artykuł powiązany jest z promocją nowego tomu książki Kreta, która podpowiada jak odwzorować podstawowe smaki indyjskiej kuchni i przywołuje przepisy. W samym artykule znajdziemy przepis na znakomitą Indyjską herbatę Masala Cai oraz opis jej leczniczych właściwości i wrażenia podróżnika związane z jej pierwszym wypiciem.
Artykuł znajduje się w najnowszym wydaniu tygodnika „Sieci” dostępnym w kioskach od 8 lipca.
KW