Autorzy 2023 - promocja!

"wSieci": Mistrzowie w habitach!

opublikowano: 20 grudnia 2014
"wSieci": Mistrzowie w habitach! lupa lupa

W sam raz przed świętami: klasztorne zwyczaje kulinarne!

W najnowszym numerze tygodnika „wSieci” Anna Monicka pisze o klasztornych zwyczajach kulinarnych. Dla czytelników specjalnie na nadchodzące święta - kilka wyjątkowych, tradycyjnych przepisów świątecznych autorstwa zakonników.

Anna Monicka przypomina o specjałach, które dziś zawdzięczamy zakonnikom. 

Bez umiejętności  i dociekliwości klasztornej braci nie byłoby wielu wybitnych win, z szampanem na czele, wspaniałych serów, bo oni udoskonalili techniki przygotowywania i dojrzewania (pleśniowego dojrzewającego brie król Karol I kosztował właśnie w klasztorze Reuil-en-Brie), najlepszych w Polsce karpi zatorskich, hodowanych przez cystersów – podkreśla autorka.

Anna Monicka wskazuje, że zasadą klasztornej kuchni jest nie tylko kunszt, lecz także wykorzystywanie lokalnych produktów. -

Dziś o takiej kuchni mówi się ekologiczna, ale tak naprawdę to po prostu tradycyjne, prawdziwe jedzenie, bez polepszaczy, wstrzykniętej do środka tablicy Mendelejewa i baterii rozmaitych konserwantów

– zaznacza autorka.

Specjalnie dla czytelników tygodnika tradycyjne przepisy zakonników na: rum domowy, ptaszki niebieskie, śledzie pokutne z jabłkami, pasztet ojcowski z kwaśnej kapusty, które dodatkowo zostały opatrzone komentarzem lub krótką historią. 

Wykształceni ludzie renesansu wierzyli, że wszystkie rzeczy z ziemi, powietrza, wody i ognia są uporządkowane zgodnie z wielkim łańcuchem bytów. Na dole były formy najbardziej prymitywne, na górze – byt idealny. Każda roślina i zwierzę były uważane za gorsze od znajdujących się nad nimi. Wśród zwierząt najniżej plasowały się ostrygi i małże, nad nimi były ryby, potem świnie, owce, krowy, cielęta. Nad nimi ptactwo – najpierw wodne, potem latające, a najwyżej śpiewające. Podczas uczt goście mniej ważni jedli cielęcinę, a znaczący – kapłony

– tłumaczy autorka.

Jakie specjały goszczą na naszym stole, dzięki zakonnikom? Historia mistrzowskich potraw wraz z przepisami tylko w najnowszym numerze tygodnika „wSieci” w sprzedaży od 15 grudnia br., także w formie e-wydania na http://www.wsieci.pl/e-wydanie.html.



 

Zaloguj się, by uzyskać dostęp do unikatowych treści oraz cotygodniowego newslettera z informacjami na temat najnowszego wydania

Zarejestruj się | Zapomniałem hasła